Programul „Prima Mașină” în România: ce să știi dacă vrei mașină nouă
Statul reduce bugetul pentru programul „Prima Mașină” prin care tinerii își pot cumpăra un autoturism nou la jumătate din preț.
Programul „Prima Mașină” pare să nu fie de interes pentru români. Deși anul trecut au fost alocate fonduri pe care tinerii le puteau accesa ca să-și cumpere primul autoturism, datele arată că nu a fost dat niciun credit. Chiar și așa, programul continuă și anul acesta, dar bugetul va fi mult mai mic.
Reducerea fondurilor programului „Prima Mașină” vine ca o consecință a dezinteresului românilor cu privire la programul implementat la finalul lui 2014. Astfel, în perioada 2015-2017, din cele 500 de milioane de lei alocate de stat a fost utilizat doar un procent. Deși ideea părea a fi una bună și de impact, doar 323 de români și-au luat o mașină accesând fondurile.
Anul acesta, fondul programului „Prima Mașină” este de doar 10 milioane de lei, cam cât să ajungă pentru 200 de credite. Ținând cont că anul trecut niciun român nu a fost interesat de program, n-ar părea că ar fi nevoie de un buget mai mare.
„Prima Mașină” își propune să ofere o alternativă mai bună și mai ieftină de creditare celor care vor să-și cumpere o mașină nouă. Beneficiul pe care ți-l aduce programul este că poți achiziționa o mașină la costuri mult mai mici. Asta pentru că statul garantează împrumutul în proporție de 50%. Creditul poate fi făcut pe o perioadă de maximum cinci ani.
Ca să beneficiezi de plafonul acordat prin Ministerul Finanțelor Publice trebuie să îndeplinești aceleași reguli ca în anii trecuți. Să ai 18 ani și să obții venituri în mod legal, ca să poți solicita creditul bancar.
Apoi, trebuie să dai o declarație pe proprie răspundere cum că nu ai mai deținut un autoturism nou, să poți achita avansul de minimum 5% din valoarea mașinii, să asiguri autoturismul printr-o poliță Full Casco, care va acoperi cel puțin riscurile totale și parțiale de furt sau daună) și să nu dai mașina altcuiva pe durata garanției.